Felhasználó kézikönyv

Köszönjük, hogy a MONIMOTO-t választotta! Igyekszünk mindent megtenni, hogy segítsük a készülék használatában. Ha valamilyen problémája merüne fel a MONIMOTO-val kapcsolatosan, forduljon a DOVER Kft.-hez, a www.doverkft.hu oldalon.

A doboz tartalma:

További tartozékok:

 • 2db CR123A elem
 • 1db CR2032 elem
 • Nemzetközileg használható Micro-SIM kártya kéthavi ingyenes GSM szolgáltatásokkal.

A készülék használatához iOS9.3 vagy Android 5.0 vagy újabb operációs rendszerekkel rendelkező okostelefonra is szükség lesz. Az okostelefonnak rendelkeznie kell Bluetooth 4.0+ (BLE) funkcióval is, mivel a telefon és a Monimoto eszköz közötti kapcsolat ezt a technológiát használja.

A Monimoto GPS, GSM, Bluetooth és egyéb fejlett technológiákat használó alkatrészeket tartalmaz. További tartozék egy Micro-SIM kártya és két CR123A elem is. Ez a központi egysége a teljes nyomkövető rendszernek. A készüléket a járműben kell elrejteni, hogy lopás esetén a jármű nyomon követhető legyen.

A központi egység egy „kulccsal” van összeköttetésben Bluetooth jeltávolságon belül, amelyet a tulajdonosnak mindig magánál kell tartania. Fontos, hogy nem a motorkerékpáron kell elrejteni, elhelyezni és nem szabad kulcstartóként használni, összefűzve az indítókulccsal. Külön kell tartani a motorkerékpár kulcsától – pld. zsebben vagy hátizsákban. Ez plusz biztonságot jelent arra az esetre, ha a motorkerékpárt indítókulcsával együtt lopnák el.

A Monimoto „kulcsát” óvni kell vízzel való érintkezéstől, mert nem vízálló.

Minden Monimoto készülékhez maximum 3 „kulcsot” lehet hozzátanítani.

Fontos: Ügyeljen arra, hogy az elem polaritáshelyesen kerüljön a „kulcsba”. Plusz oldalával felfelé kell behelyezni. (Két típusa lehet a „kulcsnak”. Az elemcsere résznél mindkettő megtalálható.)

 1. Helyezzen lapos csavarhúzót „kulcson” lévő kis nyílásba és fordítsa el.
 2. Az elemtartó fedél így felpattan és eltávolítható már.
 3. Amikor kihúzzuk az elem és az érintkező között lévő műanyag szalagot a LED villogni fog.
 4. Határozottan pattintsa vissza a fedelet.

Hasznos tippek:

 • A maximális távolság – a Bluetooth jeltartomány miatt – az okostelefon és a Monimoto egység között 10m lehet nyílt terepen.
 • Legfeljebb 3 „kulcsot” adhat a Monimotóhoz az alkalmazás segítségével bármikor később.
 • Ha egynél több járművel rendelkezik, ugyanazt a kulcsot használhatja mindegyikhez.
 • A Monimotót műholdak keresésére és a pontos GPS helymeghatározásra tervezték, de a GPS jel általában gyenge épületeken belül vagy más speciális helyeken. Ilyen esetekben a Monimoto hozzávetőleges helyet küld CellLocate technológiával.
 • Fontos a téves riasztások elkerülése az elemek élettartamának növelése érdekében.

A Monimoto két fő üzemmóddal rendelkezik: készenléti üzemmóddal és riasztás üzemmóddal.

FONTOS: Az alkalmazás internetkapcsolatot használ, mivel ez az elsődleges módja az eszközzel történő kommunikációnak. Ezért nagyon fontos, hogy a mobiladatforgalom vagy a Wi-Fi kapcsolat mindig legyen bekapcsolva az okostelefonján.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Monimoto nem valós idejű eszköz. Nincs állandó kapcsolata a GSM hálózattal, csak akkor, ha a riasztás üzemmód aktiválódik. Ilyenkor csatlakozik a Monimoto a GSM hálózathoz. Ez a módszer jelentős energiamegtakarítást jelent.

Miután végzett a telepítővarázslóval és sikeresen konfigurálta a készüléket, a Monimoto alkalmazás megkezdi a “READY” (készenléti) állapot megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy a Monimoto készen áll bármilyen típusú mozgás észlelésére és értesíti a tulajdonost, ha a „kulcs” nem érzékelhető számára. Nem kell a Monimoto-t más módon aktiválni.

Menet közben
A Monimoto készenléti állapotban is marad, ha a tulajdonos „kulcsát” a közelében  érzékeli.

Amikor a Monimoto bármilyen mozgást, vagy vibrációt észlel ellenőrizni fogja, hogy a „kulcs” a közelében van-e. Ha a „kulcsot” nem találja a közelében, riasztás üzemmódba lép.

Riasztási módban a Monimoto először hívja a tulajdonos számát. Kétszer fogja hívni, majd utána az értesítést a Monimoto alkalmazásra továbbítja. Pontos helymeghatározó adatokat küld a GPS-ből, vagy GPS jelek hiányában megközelítő helyadatokat a GSM CellLocate segítségével.

Ha már az első hívásra reagál, a Monimoto nem fogja másodszor felhívni és a helyadatait gyorsabban fogja eljuttatni az  alkalmazáshoz. (A hívás fogadása egy nyugtázást jelent a telefonon.)

Az alapértelmezés szerint 5-10 percenként kap frissítéseket riasztási módban, amíg a jármű mozgása tart. Miután a mozgás megszűnik, 30 percenként frissülnek az adatok.

Ez a két idővonal szemlélteti a Monimoto időbeni viselkedését:

SMS küldés

Alacsony jelszint vagy hálózati adatátviteli problémák esetén riasztási üzemmódban a Monimoto SMS-t küld térképadatokkal a tulajdonos felé, amikor a készülék nincs már mozgásban és 5 percnél hosszabb ideig mozdulatlan is marad.

FONTOS: Ez az eszköz optimalizálva van a mobil adat küldésére vonatkozó push-értesítésekkel riasztás esetén.
A biztonsági másolat csak kiegészítő csatornaként működik, és havi határai vannak a feltételeknek megfelelően.

Három lehetőség van a Monimoto visszaállítására készenléti állapotba:

 • Kilépés riasztásból a „kulccsal”. Miután a „kulcsot” érzékeli – Bluetooth jel tartományon belül – a Monimoto, automatikusan visszatér Ready (készenléti) módba.

 • Alvó üzemmódba küldés a telefonos applikáció segítségével. Az alvó üzemmódot csak riasztás üzemmódban lehet elérni, a felhasználónak kell manuálisan kiválasztani ezt. A felhasználó a Monimoto-t távvezérelten 1, 5 vagy 24 órára tudja alvó módba állítani az alkalmazás használatával. Ez a művelet kikapcsolja a Monimotot addig, ameddig a kiválasztott alvási időszak véget nem ér. Ezután automatikusan visszatér a készenléti üzemmódba, nincs szükség semmilyen műveletre. Ez hasznos lehet, ha pld. elfelejtenénk a „kulcsot” magunkkalvinni, vagy ha mondjuk kölcsön adtuk járművünket valakinek, de nem adtuk oda hozzá a „kulcsot”.

 • Kikapcsolás a telefonos aplikáció segítségével. A riasztási mód kikapcsolható az alkalmazással, ha a telefon Bluetooth jel tartományon belül van. Ha megnyitja az alkalmazást és létrehozza a Bluetooth-kapcsolatot a Monimoto-val, a beállítások menüben lehet Ready (készenléti) módra váltani és az Alarm (riasztás) mód befejeződik.

A MONIMOTO rendszeresen elvégzi az elemek ellenőrzését és frissíti állapotukat a telefonon. Ha a MONIMOTO hálózati problémákkal találkozik, vagy az elemek lemerültek és az időszakos ellenőrzés nem végezhető el, értesítést küld arról az alkalmazásban.

Az időszakos ellenőrzés gyakoriságát a MONIMOTO alkalmazással lehet beállítani.

1. LÉPÉS

Keressen rá így az App Store vagy a Google Play Áruházban: „monimoto”, vagy kattintson a gombra:

Töltse le a Monimoto alkalmazást, és telepítse az okostelefonra.

2. LÉPÉS

Futtassa a Monimoto alkalmazást és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat lépésről-lépésre.

FONTOS: Miután a telepítési folyamat befejeződött, SMS-t kell kapnia az eszköztől. Győződjön meg róla, hogy ezt a számot a megfelelő névvel mentse a telefon névjegyek menüjében, így riasztás esetén azonnal felismerje.

3. LÉPÉS

A párosítás után rögzítse a Monimoto-t egy rejtett helyen a két oldható kábelkötöző segítségével a járművön.

 

A Monimotot a jármű belsejében kell elrejteni, hogy lopás esetén a járművet nyomon követhesse. Ajánlott Monimoto telepítési helyek motorkerékpárhoz:

1. Hagyja a „kulcsot” a készüléktől távol.

2. Kapcsolja ki a Bluetooth-t a telefonon.

3. Legyen mozgásban Monimoto-jával    felszerelt járműve legalább 8 másodpercig.

4. Kb. 1 perc múlva hívja a Monimoto a telefonját és hamarosan értesítést kell kapnia a Monimoto alkalmazásra.

5. Nyissa meg az alkalmazást és ellenőrizze, hogy megérkeztek-e a pontos GPS-értéket vagy a megközelítő GSM-helyzet.

6. Ha megvan a pontos GPS-hely – állítsa az eszközt alvás módba az alkalmazás használatával és ne felejtse magáhozvenni a készülék „kulcsát”. A jármű már biztonságban van!

7. Ha csak hozzávetőleges helyzetet adott meg a készülék, akkor próbálja meg máshová elhelyezni a járműben. A legjobb műholdas jelvétel akkor érhető el, ha a GPS antenna felfelé vagy oldalra mutat. Soha ne telepítse a Monimotot a GPS antennával talaj felé!

8. Ismételje meg a tesztet, amíg meg nem kapja a pontos GPS-helyzetet.

FONTOS: A Monimoto tesztelése előtt győződjön meg arról, hogy a „kulcs” nincsen a Bluetooth jeltartományon belül, vagyis kb. 10 méteren belül a  készülékhez képest. Győződjön meg arról is, hogy a mobilalkalmazás nincs megnyitva.

1. Vegye ki a Monimoto-t a járműből a rögzítők megnyitásával.

2. Vegye ki a régi CR123A elemeket az tartóból.

3. Várjon 2 percig.

4. Helyezze be az új elemeket polaritáshelyesen, ahogy a Monimoto főábra mutatja.

5. Helyezze vissza a készüléket a járműben lévő helyére.

6. Tesztelje a Monimoto-t a fentebb  leírt „Monimoto tesztelése” rész utasításai szerint.

 

Elemcsere az egyik típusú „kulcsban” (v1)

1. Nyissa ki a „kulcs” fedelét egy pénzérmével.

2. Vegye ki a régi elemet.

3. Helyezze az új CR2032 elemet a „kulcsba” pozitív (+) felével felfelé.

4.Zárja vissza a fedelet a pénzérmével.

Elemcsere a másik típusú „kulcsban” (v2)

1. Helyezzen lapos csavarhúzót speciális lyukba és fordítsa el.

2. A „kulcs” fedele így már elávolítható. Az elem egy kis tokban kihúzható. Helyezze az új CR2032 akkumulátort ebbe a tokba és tolja be a helyére a pozitív (+) érintkezőjével felfelé.

3. Határozott nyomással zárja le a fedelet (egy pattanást kell hallani).

1. Hogyan lehet visszaállítani az alapértelmezett paramétereket VIDEO

2. Győződjön meg arról, hogy az elemeket helyesen helyezte be a Monimoto készülékbe.

3. Csatlakoztassa a Monimoto mikro USB csatlakozóját USB kábellel egy számítógéphez vagy egy telefontöltőhöz.

4. Várjon, amíg a vörös LED legalább 13 alkalommal villog (1 villanás másodpercenként).

5. Húzza ki a mikro USB-kábelt és egy hosszú LED villanást kell látnia.

6. A Monimoto ekkor újraindul.

7. A paraméterek sikeresen visszaálltak az alapértelmezett értékekre.

LED jelzés Leírás
Rövid villanás 2 másodpercenként A készülék ébredés üzemmódban működik, de a GSM ki van kapcsolva
Két rövid villanás 2 másodpercenként Sikeresen kapcsolódott a GSM hálózathoz
Hosszú villanás 0,5 másodpercenként Az alapértelmezett paraméterek helyreállítása, az elemek behelyezése és a mikro USB kábel csatlakoztatása
Hosszú villanás 2 másodpercenként Hiba van: A SIM-kártyán engedélyezett PIN kód / 2G / 3G hálózatra nem regisztrálható
Gyenge folyamatos fény 1. Újraindítás üzemmód folyamatban
2. A firmware-t törölték és az új programot nem sikerült feltölteni
Nem villan vagy egy hosszú villanás minden 1 másodpercenként Lemerült elem

 

1. firmware LETÖLTÉS

2. Távolítsa el a Monimotot a gépjárműből.

3. Távolítson el minden elemet a készülékből.

4. Várjon 3 percet.

5. Csatlakoztassa a Monimotot Windows-os számítógéphez a micro USB kábellel. A gyenge vörös fény azt jelzi, hogy a Monimoto belépett a rendszerindítási módba.

6. A CRP DISABLD nevű mappa automatikusan felugrik a benne lévő firmware.bin fájlból. Ha ez nem megy – nyissa meg a számítógépen és keresse meg a CRP DISABLD meghajtót. Néha egy percet kell várnia, amíg a Windows telepíti az USB illesztőprogramokat. Esetleg húzza ki a csatlakozót, majd csatlakoztassa újra az USB kábelt.

7. Törölje a meghajtóban található firmware.bin fájlt.

8. Másolja az új firmware fájlt (nem szükséges átnevezni) és illessze be ugyanabba a CRP DISABLD mappába.

9. Húzza ki a Micro USB kábelt a Monimoto-ból.

10.Helyezze vissza az elemeket a helyükre.

11. A LED villogni kezd egy következő minta szerint: 1 hosszú villanás, többszörös rövid villogás ~ 25 másodpercig, majd ismét 1 hosszú villanás.

Elemek MONIMOTO: 3V Lithium 1400mAh CR123A (2 db)
„kulcs”: 3V Lithium CR2032 (1db)
Az akkumulátor üzemideje MONIMOTO: legfeljebb 24 hónap *
„kulcs”: legfeljebb 12 hónap *
GSM modem frekvencia 900 / 1800MHz
Bluetooth verzió és frekvencia v4.1; 2,4 GHz-es
USB slot 2,0 mikro típus
A-GPS záridő (műholdas felfedezési idő) Forró indítás: <2 mp (nyitott ég); Hidegindítás: <45 mp (nyitott ég)
Por- és vízállósági minősítés Monimoto: IP65
Monimoto „kulcs”: IP50
Működési hőmérséklet tartomány -15 … + 55 ° C
Méretek 126 x 35 mm

* Az üzemidő változó, különböző körülmények befolyásolják

HASZNÁLATI FELTÉTELEK

A MONIMOTO készülék használatának feltételei és fontos információk a termék használatával és funkcióival kapcsolatos korlátozásokról, valamint a gyártó felelősségének korlátozásáról. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezeket a feltételeket, mielőtt letöltené, telepítené, megjelenítené vagy felhasználná az alkalmazást.

MŰSZAKI TÁMOGATÁS

A MONIMOTO készülék folyamatos és megfelelő működésének biztosítása érdekében a felhasználónak kell gondoskodni arról, hogy: (1) a termék megfelelően legyen beszerelve, (2) állandó internet vagy GSM kapcsolata legyen és figyeljen az elemek megfelelő időben történő cseréjére.
Ha a rendszer telepítése vagy későbbi használata során nehézségekbe ütközik, forduljon a “Monimoto, UAB” forgalmazóhoz vagy kereskedőhöz az országában / régiójában. További információ: www.autoriasztok.com

BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK

Olvassa el és tartsa be a biztonsági előírásokat a biztonságos használat érdekében:

• NE használja a rendszert ott, ahol potenciális veszélyt okozhat, zavarhat más – például az orvostechnikai – eszközöket.

• NE használja a rendszert veszélyes környezetben.

• NE tegye ki a rendszert magas páratartalomnak, kémiai vagy mechanikai behatásoknak.

• NE próbálja saját maga javítani a rendszert. Javításokat csak szakképzett szervizszemélyzet végezhet el.
• NE próbálja szétszerelni a Monimotot.

• SOHA ne telepítse vagy végezzen karbantartást viharos időjárás esetén.

• A rendszer kikapcsolásához távolítsa el az egyik elemet.

• Tartsa az új vagy használt CR2032 elemeket (amelyek a Monimoto „kulcsban” használatosak) gyermekek elől elzárva. Az elem lenyelése súlyos égési sérülésekhez vezethet, amelyek belsővérzést vagy halált okozhatnak.

FIGYELEM!

A Monimoto mobil adatokat fog használni, ha engedélyezve van a SIM-kártyán. Ez javítja a helymeghatározás és az SMS szöveges üzenetek pontosságát és sebességét. Felhívjuk figyelmét, hogy a 2G / 3G szolgáltatásért szolgáltatótól függően külön díjat számíthatnak fel!

GARANCIAI ELJÁRÁSOK

A jótállási szolgáltatás igénybevételéhez a meghibásodott rendszert a vásárlás helyére vagy a forgalmazóhoz kell eljuttatni. A jótállási szolgáltatás igénybevételéhez a vevő köteles a vásárlást számlával, számlamásolattal igazolni.

GYÁRTÓI GARANCIA

A garanciális kötelezettség nem terjed ki elemekre, tartókra és burkolatokra. A garancia csak akkor érvényes, ha a rendszert rendeltetésszerűen használják, az ebben a kézikönyvben leírt és megadott működési feltételeknek megfelelően. A garancia érvényét veszti, ha a rendszert szétszerelték, vagy ki volt téve mechanikai hatásoknak, vegyi anyagoknak, magas páratartalomnak, folyadékoknak, korrozív és veszélyes környezeteknek vagy vis maior tényezőknek.

Ha hardverhiba merül fel a Jótállási Időszakban, a forgalmazó saját belátása szerint (a) javítja díjmentesen, új vagy felújított alkatrészekkel, (b) cseréli, vagy c) visszatéríti a termék vételárát.

KORLÁTOLT FELELŐSSÉG

A vevőnek tudnia kell arról, hogy a rendszer csökkenti a lopás, feltörés kockázatát vagy más veszélyeket, de nem nyújt garanciát az ilyen események ellen. A “Monimoto UAB” semmilyen felelősséget nem vállal a személyi vagy vagyoni jellegű károkért, illetve a rendszer használatakor bekövetkező esetleges bevételkiesésért. A “Monimoto UAB” nem felelős az internetszolgáltatás minőségéért.
A “Monimoto UAB” nem vállal felelősséget a közvetlen vagy közvetett károkért, veszteségekért, valamint az esetek kivizsgálása során felmerülő anyagi kiadásokért, a felhasználó tájékozatlanságából eredő károkért. Mindenesetre a “Monimoto UAB” felelőssége – amennyire a hatályos jogszabályok megengedik – nem haladhatja meg a termék beszerzési árát.

FOGYASZTÓVÉDELMI JOGSZABÁLYOK

Az érvényben lévő fogyasztóvédelmi szabályok az irányadók, melyek országonként mutathatnak eltérést.

ÁRTALMATLANÍTÁS ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁS


A WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment – elektromos és elektronikus berendezések hulladékai) szimbólum ezen a terméken (lásd a bal oldalon) azt jelenti, hogy nem szabad háztartási hulladékként ártalmatlanítani. Az emberi egészség és / vagy a környezet védelme végett a terméket jóváhagyott és környezetvédelmi szempontból biztonságos újrafeldolgozó létesítményben kell ártalmatlanítani. További információért forduljon a rendszer forgalmazójához vagy a helyi hulladékhasznosítóhoz.

Szigorúan tilos az ebben a dokumentumban szereplő információk másolása és terjesztése, harmadik személy részére történő átadása a “Monimoto UAB” -tól beszerzett előzetes írásos engedély nélkül. A “Monimoto UAB” fenntartja a jogot arra, hogy a dokumentumot és / vagy a kapcsolódó termékeket előzetes figyelmeztetés nélkül frissítse vagy módosítsa. A “Monimoto UAB” kijelenti, hogy a MONIMOTO készülékek megfelelnek az 1999/5 / EK irányelv alapvető követelményeinek és egyéb vonatkozó rendelkezéseinek. A megfelelőségi nyilatkozat a monimoto.com oldalon érhető el.

Load More