GYIK

Hogyan működik a MONIMOTO?

Nézd meg ezt a videót, amely röviden ismerteti a MONIMOTO működését: KLIKK IDE!

A MONIMOTO beépített GPS, GSM, Bluetooth modulokat és gyorsulás- lassulásérzékelőt tartalmaz. Egy kis kulccsal is rendelkezik, amely közvetlenül kommunikál a MONIMOTO eszközzel. 

Amikor a MONIMOTO és a kulcs egymás közelében van – a MONIMOTO készenléti (Ready) módba áll, vagyis készen áll bármilyen mozgás észlelésére, például motorozásra. Mozgás észlelésekor a MONIMOTO mindig ellenőrzi, hogy a kulcs a közelben van-e. Ha nem találja, akkor belép riasztás (Alarm) módba és elindítja az értesítési eljárásokat. A folyamat elején kétszer hívja a tulajdonost, majd elkezdi az értesítéseket.

Ha a kulcsot észleli riasztás alatt – a MONIMOTO visszatér Ready (készenlét) módba.

Fontos megjegyezni, hogy a riasztás alatt a készülék nem folyamatosan keresi a kulcsot, hanem 3 percenként amikor a készülék mozgásban van és 30 percenként ha az eszköz nem mozog. Vagyis amikor a kulcs megjelenik a készülék mellett rövidebb időre, bizonyos esetekben nem fog leállni a riasztás. Ilyen eset általában akkor következik be, amikor a felhasználók tesztelik a készüléket.

MEGJEGYZÉS: Bármely alkalmazáskapcsolat a Bluetooth-on keresztül visszaküldi a készüléket készenléti állapotba, vagy nem engedélyezi a riasztást.

Az alábbi ábra könnyen áttekintheted a MONIMOTO működési mechanizmusát:

Egy idővonal a MONIMOTO működéséről a mozgás észlelésétől:


A MONIMOTO kulcsot el kell távolítani a fő MONIMOTO egységtől. Javasoljuk, hogy a MONIMOTO kulcsot tartsuk zsebben, mivel a kulcs nem vízálló.

Nem kell élesíteni vagy hatástalanítani a  rendszert, mivel a kulcs ezt mindig megteszi.

Készenléti állapotban (Ready) a készülék alapvetően nem tesz semmit, kivéve, hogy mindig készen áll bármilyen mozgás érzékelésére. Az alkalmazásban ezt a módot a zöld jelzés jelöli.

 

Készenléti mód

 

Mozgás észlelésekor a MONIMOTO eszköz ellenőrzi, hogy a kulcs a közelében van-e. Maximális észlelési távolsága 100 méter szabadban. Ha ott van, a MONIMOTO továbbra is készenlétben marad. Ha a kulcsot nem érzékeli, riasztás (Alarm) üzemmódba lép. Az alkalmazásban ezt a módot piros felkiáltójelek jelzik. Megjegyzés: Ha a telefon az alkalmazáson keresztül a készülékkel Bluetooth kapcsolatban van, akkor riasztási mód nem indítható! Teszteléshez mindig kapcsold ki a Bluetooth-t a telefonon. A napi használat során  a Bluetooth kapcsolatot se eszköz se az alkalmazás nem igényli

 

Riasztás mód

Riasztás üzemmódban a GSM és GPS modulok be vannak kapcsolva. A MONIMOTO egy percen belül felhívja a tulajdonost, majd meghatározza saját helyét és azonnali értesítéssel (Push Notification) geokoordinátákat küld a tulajdonosnak.

A riasztási módból való kilépéshez a MONIMOTO-nak a kulcsot érzékelnie kell. A riasztást az alkalmazásból leállíthatod, ha az alvó üzemmódot (Sleep) választod 1,5 vagy 24 órára. Az eszköz ilyenkor alvó üzemmódba megy a beállított ideig és figyelmen kívül hagyja a mozgást. A kiválasztott idő eltelte után automatikusan visszatér készenléti (Ready) üzemmódba.

Ha a telefonos alkalmazás Beállítások menüjéből csatlakozol a készülékhez Bluetooth-on keresztül, akkor is abbahagyja a riasztást.

Load More

Hogyan kell beállítani és tesztelni a MONIMOTO-t

Töltsük le a Monimoto alkalmazást és telepítsük azt. Elindításánál meg kell adnunk a telefonszámunkat. Ez létrehoz egy fiókot számunkra. A telefonszám a fiók azonosítója. Nem kell a név vagy e-mail cím, csak a telefonszám.

 

Adjuk meg a számot és nyomjuk meg a „Send confirmation code” (Megerősítő kód küldése) gombot. Írjuk be az SMS-ben kapott visszaigazoló kódot. Android felhasználóknak általában nem kell megadniuk a kódot, mivel az alkalmazás automatikusan beilleszti azt. Az IOS felhasználóknak mindig meg kell adniuk a kódot.

Győződjünk meg arról, hogy a Monimoto eszköz és a kulcs közel van egymáshoz és a telefonhoz. Győződjünk meg róla, hogy nincs USB-kábel csatlakoztatva a Monimoto készülékhez, mert ez megakadályozza, hogy a telefon képes legyen a Monimotohoz Bluetooth-on keresztül csatlakozni.

Kövessük a varázslót addig a pontig, amikor a készüléket megtalálja és kéri a Felhasználó információinak beírását (User information). Javasoljuk, hogy írjunk be  értelmes nevet (pld. a jármű nevét). Telefonszám megadása, amelyikre riasztás esetén hívásokat fogunk kapni. A fiók számától eltérő számot is használhatunk, de ne felejtsük el: csak erre a számra kapunk hívást! Ha ez kész érintsüke meg a “Tovább” (Next) gombot és hagyjuk, hogy az alkalmazás dolgozzon (időbe telik).

 

A sikeres párosítási folyamat után megjelenik a “Sucess” (siker) üzenet és SMS-t kapunk a Monimoto-tól. Mentsük a számát a névjegyzékbe, hogy riasztás esetén azonnal felismerhessük.

 

Ha a párosítás sikeres volt, az alábbi képernyő jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a Monimoto használatra kész. A READY  zöld állapota azt jelenti, hogy a telepítés sikeresen befejeződött.

KEZDŐ OLDAL

Ahhoz, hogy megértsük a rendszer működését, alaposan vizsgáljuk meg a telepítést követően az útmutatóban leírtakat:

 1. Győződjünk meg róla, hogy a kulcs legalább 100 méterre van a főegységtől a nyitott területen.
 2. Kapcsoljuk ki a Bluetooth-t a telefonon! (Ha bekapcsolva hagyjuk, akkor véletlenül hatástalaníthatjuk az eszközt, mert a mobilalkalmazás Bluetoothon keresztül csatlakozik. A Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott alkalmazással soha nem fog riasztást indítani vagy hely adatokat küldeni az eszköz.)
 3. Induljunk tesztvezetésre Monimoto-val felszerelt járművünkön, vagy egyszerűen rázzuk / mozgassuk legalább 8 másodpercig.
 4. kb. 1 perc múlva hívás jön a Monimoto-tól és hamarosan az értesítésnek is meg kell érkeznie a Monimoto alkalmazáshoz.
 5. A helyzet info 5 percen belül érkezik.
 6. Nyissuk meg az alkalmazást és ellenőrizzük, hogy pontosan mutatja-e a GPS-helyzetet vagy a hozzávetőleges GSM- helyzetet.
 7. Ha pontos a kapott GPS adat, akkor járművünk biztonságban van!
 8. Ha hozzávetőleges helyet kaptunk, akkor próbáljuk máshová elhelyezni a Monimoto egységet a járművön. A legjobb műholdas jelvétel akkor érhető el, ha a GPS antenna felfelé vagy oldalra mutat. Soha ne tegyük GPS antennával a talaj felé az egységet!
 9. Ismételjük meg a tesztet addig, amíg meg nem kapjuk a pontos GPS-helyzetet.

Tekintsük meg a videót,  ITT amely bemutatja a kezdeti tesztelést.

Megjegyzés: Megnyitott telefonos alkalmazással nem fogunk értesítést kapni!

 

A helyes telepítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a Monimoto megfelelően működjön. A jó hír az, hogy nagyon könnyű elérni ezt, ha követjük ezt a három szabályt:

 1. A vékonyabb végének (GPS jelöléssel) felfelé vagy kifelé kell mutatnia, nem pedig befelé vagy a talaj felé.
 2. Soha ne tegyük a Monimotot zárt fém környezetbe, mivel a rádióhullámok terjedését ez akadályozná!
 3. Jól rejtsük el, illetéktelen emberek ne láthassák az eszközt.

Tipp: Ha a járművet 50 méternél közelebb parkoljuk otthonunktól, győződjünk meg arról, hogy a kulcs és a készülék nem tartja fenn a kapcsolatot egymás között. Ha igen, akkor a riasztás nem indul el addig, amíg a jármű a kulcs vételizónáján belül van. A vételi zóna néhány métertől 30 méterig változhat függően falaktól,  betonelemektől. Csak ritkán lehet a kulcsot 15 méternél távolabbról csatlakoztatni a Monimoto készülékhez, mivel a falak vagy ablakok jelentősen blokkolják a Bluetooth jelet.

Hogyan kell tesztelni? Hagyjuk a kulcsot az otthoni megszokott helyen, menjünk a járműhöz és csatlakozzunk az alkalmazáshoz a “Settings” (beállítások) lapon. Keressük meg a “Keys” (kulcsok) menüt és ellenőrizzük frissítve, hogy a gomb jelzést mutat-e.

 

Ha a kapcsolat még mindig jelen van, akkor keressünk otthon más helyet a kulcsnak, vagy egyszerűen helyezzük valamilyen fém dobozba.

Load More

Gyakori kérdések

Van egy ismert Android verzió amellyel a Monimoto nem működik problémamentesen. Ez az Android 6.0 (Marshmallow). Az Android ezen verziója okozhat kapcsolódási problémákat. A probléma egyetlen megoldása a telefon Android 6.0.1 vagy újabb verziójára frissítése.

Az Android 6.0.1 verziója már rendben működik Bluetooth kapcsolaton keresztül a Monimoto-val .

Íme néhány olyan telefonmodell amelyeknél kipróbált az együttműködés a Monimotóval (nem 6.0-ás Android verzióval):

Huawei P10

HTC One M7

HTC One M8

LG G3

LG Nexus 5X

OnePlus2

OnePlus5

Samsung A3

Samsung S5

Samsung S6

Samsung S7

Samsung S8

Samsung Note 3

Samsung Galaxy Note 8

Samsung J7

Xiaomi Redmi Note 4

 

Feketelistás telefon modellek:

Huawei P8 lite

BLU Vivo 6

A MONIMOTO nemzetközi SIM-kártyával rendelkezik, amely az Európai Unió területén, valamint számos egyéb európai országban működik. A MONIMOTO (MM6) global verziójában egyéb földrészek országaival bővül a használhatósági kör. Az USA-ban a 3G modell működik!

Ha a Monimoto-t más olyan helyen szeretné használni, ahol GSM szolgáltatás elérhető, előfordulhat, hogy másik SIM-kártyát kell használnia.

Támogatott országok a MONIMOTO európai verziójában (MM5):

Az Európai Unió összes országa, Albánia, Bosznia and Hercegovina, Grúzia, Guernsey, Izland, Man sziget, Jersey, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Ukrajna, Izrael, Oroszország.

Támogatott országok a MONIMOTO global verziójában (MM6):

Európa Amerika Ázsia Egyéb
All European Union countries
Also:
Albania
Bosnia and Herzegovina
Georgia
Guernsey
Iceland
Isle of Man
Jersey
Liechtenstein
Norway
Switzerland
Ukraine
Russia
Puerto Rico
USA
Hong Kong
Israel
Kazakhstan
South Korea
Laos
Malaysia
Thailand
New Zealand

A MONIMOTO jelenleg nem működik a francia tengerentúli régiókban.

A fenti felsoroláson kívül eső országokban a helyi mobilszolgáltatók által forgalmazott SIM kártyákkal használható a MONIMOTO, amik a rendelkezésünkre álló ismereteink alapján szintén használhatóak.

A fenti felsorolásban is látható országokhoz tartozó alábbi mobilszolgáltatók SIM kártyái alkalmazandóak a MONIMOTO eszközökben:

Albania

AMC / T-mobile
Eagle Mobile
Vodafone Albania

Austria

Hutchison 3G
T-Mobile
A1

Belgium

Base
Mobistar
Proximus

Bosnia and Herzegovina

HT Eronet
m:tel
BIH

Bulgaria

M-Tel Gsm
Telenor / Globul
Vivacom

Croatia

T-Mobile Croatia
Tele2
VIPnet

Cyprus

CytaMobile
PrimeTel
MTN

Czech Republic

Vodafone
O2
T-Mobile

Denmark

Telenor A/S
Hi3G Access AB 2
Telia Mobile
TDC

Estonia

AS Emt
Tele2 Eesti AS
Elisa Eesti

Finland

DNA
GSM Aland
Elisa
Sonera

France

Orange
SFR
Bouygues Telecom

Germany

telekom.de
VODAFONE D2
Telefonica O2

Georgia

GeoCell
Magti GSM
Beeline

Greece

T-mobile / Cosmote
Vodafone
Wind Hellas

Guernsey

Sure

Hong Kong

H3G Hong Kong
3
PCCW
China Mobile / Peoples
Smartone
CWHKT

Hungary

Telenor
T-Mobile
Vodafone

Iceland

Nova
Siminn
Vodafone / Fjarskripti

Ireland

H3G
Vodafone
H3G
Meteor

Isle of Man

Sure
Pronto GSM

Israel

Partner / Orange
Cellcom
Pelephone

Italy

H3G
Vodafone / Omnitel
Telecom Italia
Wind

Jersey

Sure
JT Gsm

Kazakhstan

Tele2
Beeline

Laos

BEELINE LAO

Latvia

Tele2
Bite
LMT Gsm

Liechtenstein

Swisscom
Orange

Lithuania

UAB Tele2
Bite Gsm
Omnitel

Luxembourg

POST
Tango
Orange

Malaysia

Maxis
Celcom
Digi Telecom

Malta

Go Mobile
Melita Mobile Ltd.
Vodafone Malta

Netherlands

Vodafone
T-Mobile NL
KPN Telecom
Tele2

New Zealand

Vodafone New Zealand Ltd

Norway

NetCom / Telia Sonera
Telenor

Poland

T-Mobile
Orange
Plus Gsm
P4

Portugal

Vodafone
TMN

Puerto Rico

AT&T
T-mobile

Romania

Cosmote
Vodafone
Orange Romania

Russia

MTS
BeeLine
MegaFon
Tele2

Slovakia

Telekom
Orange
Telefonica Slovakia, s.r.o

Slovenia

Mobitel
SI.Mobil
Tusmobil d.o.o

South Korea

KT
SK Telecom

Spain

Vodafone
Orange
Telefonica Movistar
Xfera

Sweden

Telenor Sverige
Hi3G Access AB
Tele2 Sweden
TeliaSonera Mobile Networks

Switzerland

Swisscom, Swissom FL
Sunrise
Orange / Salt

Thailand

Real Future
DTAC

Ukraine

Kyivstar
MTS

United Kingdom

O2 UK
Hutchison 3G
EE (T-Mobile UK)
EE (Orange)
Vodafone

USA

AT&T
T-Mobile

Általánosságban – 3 EUR havidíj fizetendő (egész évben előre fizetve 36 EUR éves díjként). Két ingyenes értesítést kap a szabad GSM szolgáltatási időszak vége előtt (első 2 hónap). Amikor a GSM szolgáltatás lejár – feltöltheti fiókját a Monimoto alkalmazásból.

Jelenleg a fizetési funkciók még nem működnek telefonos alkalmazásunkban, így ingyen tovább működik két hónap elteltével is. Miután lehetséges lesz a fizetés, tájékoztatjuk az összes felhasználót (valószínűleg áprilisban).

Igen, természetesen!

De vegye figyelembe az alapértelmezett SIM-kártya előnyeit:

 • SIM-kártyánk alapértelmezés szerint lehetővé teszi a barangolás funkciót, így az az Európai Unióban és néhány más európai országban is működni fog. Speciális tervünk van az USA-val kapcsolatban.
 • A SIM-kártya minden országban legalább két GSM-szolgáltatóval működik (egyes országokban hat üzemeltetővel is). Ez garantálja a folyamatos GSM hálózat lefedettséget az egész ország területén. További információ az érintett országokról itt található.
 • SIM-kártyánk előfizetéséről időben értesítést küldünk, más kártyákkal nem tudjuk ezt megtenni.
 • A MONIMOTO SIM-kártyánk APN beállításai rendezve vannak. Más kártyáknál párosításkor kérhetik, hogy adja meg az ahhoz tartozó APN részleteit, amiben a különböző szolgáltatók felkeresésekor segítséget kérhet, hiszen az adott kártyához tartozó fizetési módot is ki kel választani.

Nincs előfizetési díj. Az egyetlen a SIM kártya díj (3 Eur/hó), amelyet az első két ingyenes hónap után számítunk fel. A fizetés a Monimoto alkalmazással történik.

Ha úgy dönt, hogy saját SIM-kártyáját használja, akkor semmit sem fizet nekünk.

A Monimoto két CR123A lítium elemmel rendelkezik, amelyek könnyen megtalálhatók a kereskedelemben (leginkább fényképészeti berendezésekben elterjedt típus). Miután az elemek töltöttségi szintje eléri a kritikus szintet (ne aggódjon, értesítést kap), egyszerűen húzza szét a házat, távolítsa el a régieket, majd helyezze be az új elemeket és zárja vissza a házat.

FONTOS: Ne használjon újratölthető akkumulátorokat! Különböző elektromos paraméterekkel rendelkeznek, így nem garantáljuk, hogy a Monimoto megfelelően fog működni.

A Monimoto helyzetét nem lehet megtekinteni akármikor. A Monimoto mindig alvó üzemmódban van és csak akkor küldhet adatokat amikor riasztás üzemmódban van.

Ez is azért fontos, hogy a készülék egy éven keresztül működjön anélkül, hogy az elemeket kicserélné.

A Monimoto telefonos alkalmazásában van lehetőség beállítani (alapértelmezésben letiltott) helyzetadatok küldését. Ennek beállítása csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Bekapcsolható a “get location” funkcióval, de akkor a hosszú akkumulátor-élettartam előnye elvész.

Load More

Hibaelháritás

Androidos telefon esetén:

Ha végigmegy a telepítővarázslón az alkalmazásban keresse meg a “Choose your Monimoto” (Válassza ki a Monimoto) részt. A készülék sorozatszáma a címkén található. Érintse meg a piros + gombot.

 

Ellenőrizze, hogy az elemek be legyenek helyezve és a szigetelő műanyag húzófül el legyen távolítva. Ha nem látja a Monimoto eszközt a listán, érintse meg a „Rescan” (ismételt beolvasás) elemet. Szükség esetén ismételjük meg. Ha hibaüzenet jelenik meg, próbáljuk meg újraindítani a Bluetooth-t a telefonon. Egyes telefonmodellek – különösen 6.0.1 verziójú Android verzióval – több kapcsolódási kísérletre szorulhatnak.

Egy másik trükk megtisztítani a Monimoto alkalmazás gyorsítótárát („Cache and Data”):

 1. Nyissa meg a Telefonbeállítások menüt. Koppintson a fogaskerék ikonra.
 2. Keresse meg a Monimoto alkalmazást a menüben.
 3. Érintse meg a „Storage” (Tárolás)feliratot a gyorsítótár törléséhez a frissen telepített alkalmazásokhoz hasonlóan.

 

 

 

Ha teljesen elakadt, próbája ki ezt a sorrendet:

 1. Kapcsolja ki a Bluetooth-t a telefonon.
 2. Monimoto visszaállítása alapértelmezett beállításokra. Figyeljen oda a hosszú LED villanásra, mint a videóban.
 3. Kapcsolja be a Bluetooth-t.
 4. Menjen át az alkalmazás varázslón, amíg meg nem jelenik a fenti lap.

Ha ez még mindig nem segít, ellenőrizze a párosított vagy elérhető eszközök listájában megjelenik-e a Monimoto eszköz (mm.xxxxxxxx). Ha a Monimoto megjelenik az elérhető eszközök listájában, próbálja meg párosítani. Ha párosítottnak látja, akkor először törölje az elemet, majd nézze meg az elérhető eszközök listáját. Ez döntő fontosságú néhány telefonmodell esetében. Ezután próbálja újra párosítani a Monimoto alkalmazást.

Ha a párosítás megtörtént: válasszuk szét az eszközöket az elérhető eszközök listáján. Ez a lépés néhány telefon modellnél szükséges lehet. Próbáljuk újracsatlakoztatni a monimoto alkalmazást.

 

iPhone-nal kapcsolatos instrukciók

 

Amikor átmegy az alkalmazás telepítővarázslóján, megjelenik a Bluetooth párosítási kérelem.

Ha nem így van meg kell próbálnia a Bluetooth kikapcsolását, legalább 5 másodpercig várni és bekapcsolni. Próbálja ezt többször, ha az első alkalommal nem oldódik meg. A Bluetooth kikapcsolása:

Vagy itt:

 

Ezt a problémát az iPhone 4,4-es, 5-ös és 5-ös verzióiban figyelték meg.

A legtöbb esetben hibaüzenet jelenik meg, amely elmagyarázza, mi a baj. Keressen a súgóban, ha többet szeretne megtudni a hibáról, vagy kérjen segítséget.

A riasztás aktiválásához a Monimoto-nál ügyelni kell arra, hogy a következő feltételek teljesüljenek:

 • A Bluetooth ki van kapcsolva a telefonon
 • A Monimoto „kulcs” nem aktív. Ez kétféleképpen érhető el: távolítsa el az elemet a kulcsból, vagy győződjön meg róla, hogy a Monimoto készüléktől elég messze van (legalább 100m nyílt területen).
 • Az érzékenységi szinttől függően beállított értékek szerint legalább 5 másodpercig rázni kell motorkerékpárját a riasztás indításához. Az alapértelmezett paraméter 5 másodperc. Magas érzékenységnél 2 másodperc és alacsony érzékenység pedig 5 másodperc intenzív rázkódás váltja ki a riasztást.

Ha hívást vagy két hívást kapsz, de nem látsz riasztást az alkalmazáson, akkor a riasztás pillanatában az alkalmazás Bluetooth-kapcsolata miatt lehet így.

MEGJEGYZÉS: Bármely alkalmazáskapcsolattal Bluetooth-on keresztül a készülék készenléti állapotba kerül. Az értesítés megérkezéséhez az alkalmazást le kell zárni, különben manuálisan kell frissítenie a képernyőt.

Ne felejtse el: a Bluetooth kapcsolaton keresztül történő telefon csatlakozás csak akkor szükséges, ha módosítani kívánja a beállításokat. Az eszköz önálló és párosítva napi rendszerességgel kommunikál a kulccsal vagy a felhőszerverrel.

Ha kapcsolódni akar a párosított Monimoto-hoz a „Settings” (Beállítások) fülön, akkor legyen 1-5 méterre az eszköztől.

Megjegyzés: ha sok téves riasztás történt, az elemek lemerültek lehetnek, és akadályozhatják a csatlakozást.

 

Android rendszeren

Ha a Monimoto már párosított a telefonnal és most próbál Bluetooth-on keresztül csatlakozni hozzá, győződjön meg arról, hogy a Bluetooth be van-e kapcsolva, a Bluetooth embléma látható-e a jobb felső sarokban.

 

Ha hibaüzenet jelenik meg alul, akkor az általános szabály, hogy próbáljuk újraindítani a Bluetooth-t a telefonon. Egyes telefonmodellek, különösen a 6.0.1 verziójú Android verziókkal, több kapcsolódási kísérletre szorulhatnak. A Bluetooth újraindítása megkönnyíti a kapcsolódást.

Egy másik ok ha a Monimoto visszaállt az alapértelmezett paraméterekre. Ebben az esetben a készüléket törölni kell az eszközlistáról, majd ismét párosítani mint az első alkalommal.

 

IOS rendszeren

 

Ha a Monimoto már párosított a telefonnal és most megpróbál Bluetooth-on keresztül csatlakozni, győződjön meg róla, hogy a Bluetooth be van kapcsolva, a Bluetooth embléma látható ilyenkor a jobb felső sarokban lévő iOS fő eszköztárban.

 

Ha ez nem látható, kapcsolja ki, majd ismét be a Bluetooth funkciót.

 

Kapcsoljuk ki, majd be a bluetooth kapcsolatot a felugró menüben.

 

Egy másik oka a kapcsolódási problémának, ha a Monimoto visszaállt az alapértelmezett paraméterekre. Ebben az esetben a készüléket törölni kell az eszközlistáról és újra párosítani mint legelső alkalommal.

Ha olyan értesítést kap, amely így néz ki:

és a MONIMOTO alkalmazás Events (Események) listájában azt írja, hogy „Regular update from Monimoto Device was not received” (A Monimoto eszköz rendszeres frissítése nem érkezett meg),

ez azt jelenti, hogy a MONIMOTO rendszeres ellenőrzése nem megy megfelelően, szerverünk nem kapott rendszeres frissítést a készülékéről. Ez elsősorban  GSM kapcsolódási problémára utaló jelzés.

Lehetséges okok:

 • ideiglenes GSM vagy internetes hiba;
 • A kommunikáció pillanatában a MONIMOTO-val ellátott gépjárművet GSM-hálózat nélküli helyen parkolták (pld. mélygarázs);
 • A MONIMOTO elemei már lemerülés közeliek;
 • A SIM-kártyán nincs keretösszeg vagy zárolva van.

Ebben az esetben a következőket teheti:

 • Ellenőrizze, hogy a motorkerékpár hol van.
 • Várjon a következő napra. Általában a következő kommunikáció sikeres. A rendszeres Ping intervallum beállítása 1 nap (alapértelmezett paraméter).
 • Ellenőrizze, hogy a GSM jel elég erős-e, ott ahol a motorkerékpárt tárolja. Érdemes megemlíteni, hogy a járművét vagy a MONIMOTO készülékét egy-két napra más helyre helyezve megnézheti, hogy a “státusz nem frissül” értesítések még mindig megérkeznek-e.
 • Ritkán az eszköz telepítésétől függően kissé meg kell változtatnia az eszköz helyét a motorkerékpáron, mert a rossz pozíció “letiltja” a GSM hullámokat. Ne felejtse el, hogy a zárt fémdobozok teljesen blokkolhatják a rádióhullámokat.
 • Ha saját SIM-kártyát használ a MONIMOTO-ban, az lehet, hogy üres. Mi nem szüntetjük meg SIM-kártyánk működését előzetes figyelmeztetés nélkül.
 • Ha az akkumulátor lemerült, a csatlakozás után látható lesz. Lehet, hogy az elemek túl gyengék ahhoz, hogy a töltöttség kijelzését GSM-en keresztül frissítsék az alkalmazásban.

Ha a motort mindig ugyanazon a helyen tartja és néha kap értesítést (de soha sem többször egymás után), ne aggódjon, mert tényleges lopás során a készüléket  mozgatják és elkezdi küldeni a GSM jelet. Ha azonban ez az értesítés gyakori próbálja megkeresni a riasztások okát.

Riasztáskor:

 • Ellenőrizze először, hogy a „kulcs” önnél van-e
 • Ellenőrizze, a „kulcsban” lévő elemeket!  Egyszerűen indítsa el a telefonos alkalmazást, majd a Beállítások lapon lépjen a „Keys” (kulcsok) menübe, ahol ellenőrizheti az elemek állapotát. (Ehhez legalább egy kulcsot kell csatlakoztatnia.) Ha a kulcs a zsebében van és a motorkerékpáron ül, a megbízható kapcsolatnak több mint 20%-ot kell jeleznie. Próbálja meg a kulcsot más zsebbe helyezni ha ez nincs meg, vagy ellenőrizze, nincs-e fémdarab a „kulcshoz” közel, mert ez csökkentheti a jelet.

 

• Hamis riasztások történhetnek egy parkolóban is, ha a készülék más jármű kipufogójának vibrációját észleli például. Ha ilyen gyakran történik, próbálja csökkenteni az érzékenységi szintet normál vagy alacsony értékre. A  magas érzékenységű beállításnál 2 másodperces rezgés vált ki riasztást, míg ugyanezt normál értéknél 5 másodperces rezgés tudja kiváltani. Alacsony érzékenységnél pedig szintén 5 másodperccig tartó, de intenzívebb rezgés tudja elindítani a riasztást.

Ha a Monimoto alapértelmezésétől eltérő SIM-kártyát használ, meg kell adnia az APN-címet, amelyet a GSM-szolgáltatótól kell kapnia. Ha azonban egy feltöltős SIM-kártyát próbál használni és az üres,  akkor valószínűleg nem tudja párosítani a Monimoto-t a telefonjával, amíg nem fizet pénzt a SIM-kártyára.

Ha Monimoto SIM kártyát használ és be kell írni az APN beállításait, írja be a m2m.tele2.com oldalt.

Jelszó nem szükséges. Ez az említett APN az alapértelmezett paraméter, amely a gyárból származik.

Megjegyzés: A párosított eszköz megjegyzi az APN-t, amíg el nem választja a telefontól vagy vissza nem állítja az alapértelmezett paramétereket.

Az alapértelmezett APN paraméter visszaállítása is m2m.tele2.com

Amikor törli a Monimotot a listáról, a fiókból és a felhőszerverről is törlődik.

 

Emellett az iPhone felhasználóknak törölniük kell a készüléket a telefonról. Menjen a telefon Bluetooth beállításaihoz, és válassza az “Eszköz elfelejtése” lehetőséget:

 

Állítsa vissza a Monimoto-t a számítógéphez / laptophoz vagy USB töltőhöz csatlakoztatva, ahogy ez a videóban látható. Ezután párosítsa újra a telefont úgy, mint az első beállítás során

Az ALVÁS üzemmód után a készülék megpróbálja frissíteni a kezdő képernyőt és KÉSZENLÉTI módba állni. Ha ebben az időszakban gyenge GSM hálózatot tapasztal, akkor ALVÁS üzemmódban marad. Ez azt jelenti, hogy a készülék visszatér KÉSZENLÉTI üzemmódba, de az előző állapotot mutatja.

A státusz ikon a következő riasztáskor fog frissülni, vagy az ütemezés szerinti vizsgálatnál.

Ha ezt a hibát kapja a Monimoto párosításakor, azt jelenti, hogy a készüléket egy másik fiókkal (másik telefonszámmal) párosították már.

(i)Ha a régi fiók (telefonszám) Önhöz tartozik
Ebben az esetben be kell jelentkeznie a régi fiókjával és törölnie kell a Monimoto eszközt az Eszköz listából (az alábbi képen látható módon). Jelentkezzen ki a régi fiókból és állítsa vissza a Monimoto-t az alapértelmezett paraméterekre, amint az itt le van írva. Ezután már képes lesz arra, hogy párosítsa az új fiókkal.

 

(ii) Ha a régi fiók (szám) valaki máshoz tartozik
– mert mondjuk másik személytől vásárolta – kérjük forduljon ehhez a személyhez és kérje meg, hogy tegye meg a fent leírt műveletet (i). Ha nem tud vele kapcsolatba lépni – tudassa velünk és bizonyítsa, hogy a készülék Önhöz tartozik. A régi fiókot eltávolíthatjuk az eszközről, így párosíthatja az új fiókkal. A Monimoto-t vissza kell állítani az itt leírt alapértelmezett paraméterekre. Most már képes lesz arra, hogy párosítsa az új fiókkal.

(iii) Ha megváltoztatta a telefonszámát és nem rendelkezik hozzáféréssel a régi fiókhoz
Ttudassa velünk és igazolja, hogy a készülék Önhöz tartozik. A régi fiókból eltávolíthatjuk az eszközt, így párosíthatja új fiókkal. A Monimoto-t vissza kell állítani az itt leírt alapértelmezett paraméterekre. Most már képes lesz arra, hogy párosítsa az új fiókkal.

Nem kell aggódni! Egyszerűen kövesse a varázslót az alkalmazásban és párosítsa újra a Monimoto-t a telefonnal

Az egyetlen eset, amikor hozzávetőleges koordinátákat kaphatunk, ha ezek GSM koordináták, nem pedig a GPS paraméterek. Ez azt jelenti, hogy a Monimoto nem tudott elegendő műholdat látni a pontos hely meghatározásához, ezért eltérő technológiát alkalmazott annak meghatározására.

Tehát mi lehet az oka a pontatlan koordinátáknak?

Ellenőrizze a már járműre telepített Monimoto estén, hogy a vékonyabb vége inkább kifelé, nem padig befelé vagy a föld felé néz. Helytelen telepítés okozhat hibát. Kérjük, olvassa el a helyes telepítési utasításokat.

Egy másik ok lehet, hogy a Monimoto túlságosan lezárt helyen van.

 

Ebben az esetben kérjük, menjen az iPhone Bluetooth beállításaihoz, kattintson a Monimoto eszközre és válassza a „Forget the device”  (Felejtse el az eszközt) menüpontra. Állítsa vissza a Monimoto eszközt úgy, hogy az USB töltőre vagy laptopra / számítógépre csatlakozik, ahogy ezt a videó mutatja.

A Monimoto alkalmazásban – hozzon létre egy új fiókot a telefonszám és a visszaigazoló kód megadásával. Ezután párosítsa a Monimoto-t a telefonjával, mint az első beállítás során.

Ha kérjük, hogy küldjön diagnosztikát a fejlesztőknek, amely segítséget nyújt a probléma megoldásához, kövesse az alábbi lépéseket:

Nyissa meg a Monimoto alkalmazást és csatlakozzon a Monimoto eszközhöz a Bluetooth segítségével. Ahhoz, hogy csatlakozzon, a készülék közelében kell lennie telefonjával (maximum 5m).

 

Egy bővebb menü beállítást fogunk látni

 

Érintse meg a „Send Diagnostic” (diagnosztika küldése) elemet. Felugró ablak jelenik meg és 4 percig vár.

 

Miután a fájlok készen vannak, érintse meg az E-mail elemet a megosztáshoz.

 

Az e-mailt úgy küldje, mint bármely más szokásos e-mailt. 3 fájlt kell csatolnia.

Van egy ismert Android Bluetooth-kapcsolat probléma. A Monimoto nem működik az Android 6.0 (Marshmallow) operációs rendszerrel. Az Android ezen verziója okozza a Monimoto és az ezen operációs rendszert futtató eszközök közötti kapcsolódási problémákat. Semmit sem tehet ezzel kapcsolatban, mivel sok más gyártó is találkozik ezzel a kérdéssel. A probléma egyetlen megoldása a telefon Android 6.0.1 vagy újabb verziójára frissítés.

Az Android 6.0.1 vagy újabb verziójával a Monimoto rendben működik.

Íme néhány olyan telefonmodell, amelyen  bizonyított a megfelelő együttműködés a Monimotóval (a 6.0-os verzión kívül más verziókkal):

Huawei P10

HTC One M7

HTC One M8

LG G3

LG Nexus 5X

OnePlus2

OnePlus5

Samsung A3

Samsung S5

Samsung S6

Samsung S7

Samsung S8

Samsung Note 3

Samsung Galaxy Note 8

Samsung J7

Xiaomi Redmi Note 4

 

Feketelistás telefonok:

Huawei P8 lite

BLU Vivo 6

Az elemekkel való takarékoskodás miatt az eszköz csak bizonyos eseményekkor villog. A „READY” (készenlét) módban a sikeres párosítás után láthatja, hogy a LED csak akkor villog, ha az alkalmazás Bluetooth-kapcsolaton keresztül kapcsolódott. Miután az eszköz lekapcsolódott az appról, a LED kétszer villan és kialszik.

Riasztás üzemmódban, amikor a riasztás kezdődik villog a LED, miközben a készülék GSM hálózaton regisztrál, vagy csak a szerverrel kommunikál.

Hogyan nézzük csak meg a LED alapján, hogy a készülék egyáltalán működik-e és párosodott-e vagy sem?

 • Próbálja meg eltávolítani az elemeket a Monimoto-ból, várjon legalább 3 percet és tegye vissza őket. Figyelje a LED-et az elemek behelyezésének pillanatától kezdve. Egy hosszú kb. 2 másodperces és többszöri (legfeljebb 10) rövid villanással, majd később 2 másodpercenkénti villogással jelzi, hogy a készülék regisztrálva van GSM-en és megpróbál kommunikálni a szerverrel. Néhány perc múlva a LED kialszik. Mindez azt jelenti, hogy az eszköz párosult a telefonhoz és képes kommunikálni. Ha lemaradt a LED villanásairól és újra szeretné látni, távolítsa el az elemeket további 3 percig, mert a kondenzátorok kisütéséhez ennyi idő szükséges.
 • Ha behelyezi az elemeket és csak egy hosszú, 2 másodperces villanást, majd 4 rövidet lát mielőtt kikapcsol, ez azt jelenti, hogy az eszköz alapértelmezett üzemmódban van és várja a párosítást.

További LED villanások jelentése a monimoto.hu/felhasználói kézikönyvben található

Csak hálózati adatátviteli problémák esetén, riasztás üzemmódban küld a Monimoto SMS-t térképekkel a tulajdonos felé és csak akkor, ha a motorkerékpár abbahagyta a mozgását, 5 percnél hosszabb ideig mozdulatlan marad. Ez rendkívül ritka. A készüléket úgy optimalizálták, hogy riasztás esetén a mobil adat küldésére vonatkozó push-értesítéseket mküldjön. A biztonsági SMS csak kiegészítő megoldásként működik és havi korlátai lehetnek a feltételeknek megfelelően.

Videó itt tekinthető meg a folyamatról: VIDEÓ

 1. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az elemek a készülékben vannak
 2. Csatlakoztassuk a MONIMOTO-t a számítógéphez

3. Várjunk, amíg a piros LED ismételt villogásba kezd, legalább 13 alkalommal (1 villanás per másodperc)
4. Húzzuk ki a micro USB kábelt és egy hosszú piros LED villanást fogunk látni
5. A MONIMOTO újraindul
6. A paraméterek visszaálltak az eredeti gyári beállításra

Load More

Általános

Ha a régi MONIMOTO alkalmazással rendelkező telefon telepítve van, kövessük az alábbi lépéseket:

Menjünk az eszközbeállításokhoz, és válasszuk a “Párosítás” lehetőséget. Ez a művelet eltávolítja az eszközt a régi telefonról és visszaállítja az alapértelmezett paraméterekre.

Most pedig párosítsuk a MONIMOTO-t az új telefonnal, úgy mint az első párosításnál.

Ha nem rendelkezünk már a régi telefonnal:

 1. Telepítsük a MONIMOTO alkalmazást az új telefonra.
 2. Jelentkezzünk be az alkalmazásba telefonszámmal, minden eszközünk újra jelenjen meg a MONIMOTO alkalmazásban. Így képes lesz riasztásokat jelezni és ellenőrizni a MONIMOTO-t, ahogyan korábban, azzal a különbséggel, hogy Bluetooth-on keresztül nem tud kapcsolódni a beállításokhoz. Ez egy korlátozott “Cloud” verzió.

 1. A teljes funkcionalitás érdekében törölni kell a készüléket.

Nyomjuk meg a főoldalon a bal felső sarokban található ikont

Az Android felhasználóknak törölniük kell a régi eszközt.

Az iOS felhasználóknak át kell húzni a baloldalra az eszköz törléséhez.

 1. Helyezze vissza a MONIMOTO alapértelmezett paramétereit a számítógéphez vagy a telefon töltőhöz csatlakoztatott USB-kábellel, majd illessze be új telefonjához, ahogyan azt először vásárolta.

Ha nem rendelkezik régi telefonjával és megváltoztatja a telefonszámot:

Ha megváltoztatta a telefonszámát, és elvesztette a régi fiókhoz való hozzáférést, tudassa velünk, és készen áll annak bizonyítására, hogy a készülék Önhöz tartozik. A régi fiókból eltávolíthatjuk az eszközt, így párosíthatja az új fiókkal. A MONIMOTO-t vissza kell állítani az itt leírt alapértelmezett paraméterekre. Most már képes lesz arra, hogy párosítsa az új fiókkal.

A kulcs egy kis eszköz, amely a MONIMOTO készlethez tartozik és Bluetooth technológiát használ. Ha a kulcsot nem érzékeli a MONIMOTO a közelében, akkor mozgatásra vagy rezgésre aktiválódik a  riasztási mód. (A riasztás aktiválásához további feltételeknek is teljesülniük kell).

Legfeljebb 3 kulcsot adhatunk egy MONIMOTO készülékhez. Ha több MONIMOTO-t használunk, akkor ugyanaz a kulcs használható több eszközzel.

A MONIMOTO kulcsot külön kell tartani a motorkerékpár kulcsától. Így, ha a kulcsokat ellopták vagy elveszítjük nem kell attól tartanunk, hogy a motorkerékpár ellopható minden értesítés nélkül.

Javasoljuk, hogy a MONIMOTO kulcsot tartsuk pld. a motorosdzsekink vagy nadrágunk zsebében távol tartva vízzel való érintkezéstől, mivel nem vízálló.

Tipp: Ha a járművet 50 méternél közelebb parkoljuk magunktól, akkor győződjünk meg róla, hogy a kulcs és a készülék nem tartja fenn a kapcsolatot egymás között, mert ha igen, akkor a riasztás nem indul el addig, amíg a jármű ki nem kerül a vételi zónából. A vételi zóna néhány métertől 30 méterig változhat függően falaktól és más betonelemektől. Csak ritkán lehet a kulcsot csatlakoztatni a MONIMOTO készülékhez 15 méter feletti  távolságra, mivel a falak vagy ablakok jelentősen blokkolják a Bluetooth jelet.

Hogyan kell tesztelni? Hagyjuk a kulcsot ott, ahol általában tartjuk. Menjünk a járműhöz és csatlakozzunk az alkalmazáshoz a “Beállítások” lapon. Keressük meg a “Kulcsok” menüt, és ellenőrizzük, hogy a gomb jelzést mutat-e? Frissítsük ha szükséges.

Ha a kapcsolat még mindig él, azt javasoljuk, hogy találjon más helyet a kulcsnak, vagy egyszerűen helyezze valamilyen fém dobozba.

Igen. Egy kulcsot annyi MONIMOTO egységhez párosíthatunk, amennyihez csak szeretnénk. Használhatjuk ugyanazt a kulcsot autónkhoz és motorunkhoz, feltéve, ha van bennük egy-egy MONIMOTO.

Ha a MONIMOTO-t olyan új kulcshoz párosítjuk, amely már párosítva van egy másik eszközzel, akkor fontos, hogy párosításkor a Bluetooth hatótávon belül csak egyetlen MONIMOTO egység legyen. Ellenkező esetben nem adhatjuk hozzá ugyanazt a kulcsot más MONIMOTO eszközhöz.

A főablakban minden Monimoto eszközt felsorol, ha több van egynél:

 

 

Ha egy listában szereplő eszközre kattint, akkor a készülék kezdőképernyőjére kerülünk. Itt van két rész az eszköz sajátosságairól szóló részletekkel:

 1. Elem töltöttségi szint
 2. Eszköz üzemmód (lehet készenlét vagy riasztás).

Ne feledje, hogy a Monimoto alkalmazás nem jelenít meg valós idejű adatokat. A legutóbbi időszakos ellenőrzésről vagy az utolsó kapcsolatról Bluetooth-on keresztül jelenik meg. Lásd az “Utolsó kapcsolat” részt a Monimoto eszköz részben.

Az alsó, Keys (kulcsok) részben a Monimoto kulcs(-ok) és az elem(-ek) töltöttségi szintje látható.

 

 

Az Events (Események) képernyő megjeleníti az eszközhöz kapcsolódó eseményeket és helyeket.

 

 

Az Info képernyőn segítséget kaphatunk és válaszokat találhatunk a kérdéseinkre.

 

 

A Settings (Beállítások) menü különböző beállításokhoz.

 

DIY rendszer – Szinte semmilyen műszaki ismeret sem szükséges a használatához! Nem kell semmilyen kábelezést végeznünk és egyáltalán nincs szükség semmilyen eszközre az okostelefonunkon kívül. Mindössze annyit kell tennünk, hogy beállítjuk a készüléket a MONIMOTO alkalmazás segítségével és elhelyezzük a motorkerékpáron (vagy egyeben).

Az elemeket nem kell gyakran cserélni. A MONIMOTO-ban használatos elemek nagyon hosszú életűek. Márkától függően egy évnél tovább kell működnie készülékünknek a két elemmel.

A Monimoto nemzetközi SIM-kártyával rendelkezik, amely a legtöbb európai országban működik. További információ arról, hogy milyen országokban: itt.

A Monimoto nem használja, meríti a motorkerékpár 12V-os vagy 6V-os akkumulátorát. A MONIMOTO soha nem befolyásolja a motorkerékpár garanciáját.

Az eszköz telefonon egy percen belül felhívja a mobiltelefont, hogy értesítsen minket esetleges illetéktelen  használatról. Telefonhívásra könnyebben felfigyelünk, észrevesszük.

Az eszköz beállításainak eléréséhez kattintsunk a fogaskerék ikonra:

 

Ha a telefon nem csatlakozik a Monimoto készülékhez Bluetooth-on keresztül, akkor a következőket fogjuk látni:

 

 

Miután Bluetooth-on keresztül kapcsolódtunk, láthatjuk az összes kiterjesztett beállítást:

 

 

Monimoto eszköz

Settings (Beállítások) – a Monimoto beállítások elérése (mint pld. érzékenység, rendszeres kommunikációs idő, telefonszám megváltoztatás riasztáshoz stb.)

Keys (Kulcsok) – kezelhetjük új vagy újak hozzáadását.

Send Diagnostic (Diagnosztika küldése) – ezt csak akkor használjuk, ha technikai problémák merülnek fel. Technikai adatokat tölt fel  Monimotonkról a telefonunkra, amiket elküldhetünk a gyártónak a vizsgálathoz.

Unpair (Párosítás megszüntetése) – a Monimoto eszköz eltüntetése a telefonról. Ha ez megtörtént – a Monimoto teljesen új eszközként jelenik meg bármelyik telefonon és készen áll arra, hogy ismét párosítsuk bármelyik telefonnal.

 

Fiók beállítások

Subscription (Előfizetés) – itt előfizethetjük a SIM-kártya használatot.

Log Out (Kijelentkezés) – A kijelentkezésről nem kap értesítést. Minden eszköz és beállítás mentésre kerül, kiléptet az alkalmazásból, a következő bejelentkezésig. Ugyanezzel a fiókkal egy másik telefonba is bejelentkezhet, ha csak a Monimoto eszközök “felhő” verzióját szeretné látni.

Csak Android felhasználók számára. A kijelentkezéssel a Bluetooth párosítás megszakad az eszközzel. A bejelentkezés után azonban minden eszköz újra megjelenik a Monimoto alkalmazásban. Így képes lesz riasztásokat fogadni és ellenőrizni a Monimoto-t – ahogyan korábban is – azzal a különbséggel, hogy Bluetooth-on keresztül nem tud kapcsolódni a beállításokhoz. Ez egy korlátozott “Cloud” verzió. A teljes funkcionalitás helyreállításához vissza kell állítani a Monimoto alapértelmezett paramétereit egy USB kábellel csatlakozva  számítógéphez vagy telefontöltőhöz, majd párosítva az új telefonhoz, ahogyan azt vásárlás után először tettük.

Delete My Account(Saját fiók törlése) – ez törli telefonszámunkat a szerverünkről és leveszi a Monimotót a telefonszámról. Hasznos lehet pld. amikor eladjuk Monimoto készülékünket valakinek.

A Monimoto nevét vagy az IMEI számát a Beállítások ablak alján találjuk:

 

iOS 10.3.1 vagy újabb verzió; Android 5.0 vagy újabb verzió. Az egyetlen egyéb feltétel, hogy az okostelefonnak rendelkeznie kell Bluetooth 4.0 + (BLE) kapcsolattal a telefon és a Monimoto között.

A Monimoto nem működik az Android Marshmallow 6.0 programmal. További információ:

https://support.monimoto.com/en/support/solutions/articles/27000044066-android-6-0-marshmallow-issues

Igen ! Minden eszköz látható lesz a Monimoto alkalmazásban (lásd az alábbi képet).

Nézzünk egy példát is:

Zoli két Monimoto-t vásárolt két motorjához és mindkettőbe betette az eszközt. Tekintve, hogy ő a két jármű egyetlen használója, mindkét eszközt okostelefonjához párosíthatja és egy kulcsot is használhat a két Monomoto-hoz. Ezután bármelyik járművét használhatja, mindkét eszköz készen áll egy estleges illetéktelen használat jelzésére. Zoli minden értesítést egy helyen láthat.

 

 

 

Akár maga az eszköz, akár a Monimoto-val  felszerelt jármű kölcsönadható. Számos lehetőség van erre:

 1. Védett marad kölcsönadott járművünk ha  rajta hagyjuk Monimoto-nkat és adunk egy Monimoto kulcsot hozzá barátunknak. Így a jármű védett marad. Ha riasztás történik, hívást fogunk kapni és értesítést a telefonra
 2. Ha a Monimoto-val felszerelt járművünket adjuk oda egy barátnak Monimoto kulcs nélkül, akkor mondjuk 24 órát altathatjuk a riasztás lehetőségét. (érintsük meg a piros “Alarm” (risztás) ikont és válasszuk ki az időt). Így azonban nem lesz védett a kiválasztott ideig járművünk. Ha az alvási periódus véget ér értesítést kapunk az aktuális koordinátákkal.
 3. Ha kulcs nélkül adjuk kölcsön járművünkkel Monimoto-nkat, akkor folyamatosan 5 vagy 30 perces időközönként kaphatunk koordináta adatokat. Ebben az üzemmódban az akkumulátor átlagosan 2-7 nap alatt merül le, attól függően, hogy az eszköz mozgásban vagy készenléti állapotban van-e.

Angolul és olaszul jelenleg. További nyelvek bevezetése a jövőben várható.

Igen, ez lehetséges. Push-értesítéseket kaphatunk (nem hívásokat) annyi telefonra, amennyire csak szeretnénk. Csak annyit kell tennünk, hogy ugyanazt a fiókot használjuk (a telefonszámot, melyet a Monimoto első alkalommal történő beállításához használtunk). Minden kiegészítő telefon korlátozott hozzáféréssel rendelkezik a Monimoto-hoz, ami azt jelenti, hogy a Monimoto beállítások nem elérhetők róluk, de riasztás esetén minden telefonra értesítést kapunk. A Főoldal és az Események oldal ugyanúgy néznek ki mint a fő telefonon.

Eszközlista lap

 

Korlátozott beállítások nézet

 

FONTOS: A telefonhívások csak a Monimoto beállításához használt eredeti vagy a beállításokban beállított telefonszámra érkeznek.

Nem. A MONIMOTO csak értesíti önt hogy a motorkerékpár mozog. Nem fog hangjelzést adni, nem blokkolja a járművet mechanikusan vagy elektronikusan.

Igen. A MONIMOTO megfelel az IP65 szabványnak, ami azt jelenti, hogy védett a portól és az alacsony nyomású vízsugarak ellen, mint például egy csaptelep. Ez normális használatnál több  mint elegendő. A KEY (a kulcs) azonban nem vízálló.

A MONIMOTO egy jármű-riasztórendszer. A megfelelő távolságon kívül került „kulcs”  nélkül a MONIMOTO riasztási / nyomkövetési módba lép. A jármű mozgás közben minden 5 percben küld el helymeghatározást és minden 30 percben riasztási üzemmódba kapcsol.

Fontos!  Az aktív GPS és GSM vevők jelentősen csökkentik az elemek élettartamát.

A Monimoto készülék csak a kezdeti párosításhoz és a beállításokhoz használ Bluetooth-t. A Bluetooth 4.0 kis teljesítményű technológia és szinte nem befolyásolja a telefon akkumulátorát készenléti állapotban.

Load More

SIM kártya

Nincs előfizetési díj. Az egyetlen a SIM kártya díj (3 Eur/hó), amelyet az első két ingyenes hónap után számítunk fel. A fizetés a Monimoto alkalmazással történik.

Ha úgy dönt, hogy saját SIM-kártyáját használja, akkor semmit sem fizet nekünk.

A MONIMOTO nemzetközi SIM-kártyával rendelkezik, amely az Európai Unió területén, valamint számos egyéb európai országban működik. A MONIMOTO (MM6) global verziójában egyéb földrészek országaival bővül a használhatósági kör. Az USA-ban a 3G modell működik!

Ha a Monimoto-t más olyan helyen szeretné használni, ahol GSM szolgáltatás elérhető, előfordulhat, hogy másik SIM-kártyát kell használnia.

Támogatott országok a MONIMOTO európai verziójában (MM5):

Az Európai Unió összes országa, Albánia, Bosznia and Hercegovina, Grúzia, Guernsey, Izland, Man sziget, Jersey, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Ukrajna, Izrael, Oroszország.

Támogatott országok a MONIMOTO global verziójában (MM6):

Európa Amerika Ázsia Egyéb
All European Union countries
Also:
Albania
Bosnia and Herzegovina
Georgia
Guernsey
Iceland
Isle of Man
Jersey
Liechtenstein
Norway
Switzerland
Ukraine
Russia
Puerto Rico
USA
Hong Kong
Israel
Kazakhstan
South Korea
Laos
Malaysia
Thailand
New Zealand

A MONIMOTO jelenleg nem működik a francia tengerentúli régiókban.

A fenti felsoroláson kívül eső országokban a helyi mobilszolgáltatók által forgalmazott SIM kártyákkal használható a MONIMOTO, amik a rendelkezésünkre álló ismereteink alapján szintén használhatóak.

A fenti felsorolásban is látható országokhoz tartozó alábbi mobilszolgáltatók SIM kártyái alkalmazandóak a MONIMOTO eszközökben:

Albania

AMC / T-mobile
Eagle Mobile
Vodafone Albania

Austria

Hutchison 3G
T-Mobile
A1

Belgium

Base
Mobistar
Proximus

Bosnia and Herzegovina

HT Eronet
m:tel
BIH

Bulgaria

M-Tel Gsm
Telenor / Globul
Vivacom

Croatia

T-Mobile Croatia
Tele2
VIPnet

Cyprus

CytaMobile
PrimeTel
MTN

Czech Republic

Vodafone
O2
T-Mobile

Denmark

Telenor A/S
Hi3G Access AB 2
Telia Mobile
TDC

Estonia

AS Emt
Tele2 Eesti AS
Elisa Eesti

Finland

DNA
GSM Aland
Elisa
Sonera

France

Orange
SFR
Bouygues Telecom

Germany

telekom.de
VODAFONE D2
Telefonica O2

Georgia

GeoCell
Magti GSM
Beeline

Greece

T-mobile / Cosmote
Vodafone
Wind Hellas

Guernsey

Sure

Hong Kong

H3G Hong Kong
3
PCCW
China Mobile / Peoples
Smartone
CWHKT

Hungary

Telenor
T-Mobile
Vodafone

Iceland

Nova
Siminn
Vodafone / Fjarskripti

Ireland

H3G
Vodafone
H3G
Meteor

Isle of Man

Sure
Pronto GSM

Israel

Partner / Orange
Cellcom
Pelephone

Italy

H3G
Vodafone / Omnitel
Telecom Italia
Wind

Jersey

Sure
JT Gsm

Kazakhstan

Tele2
Beeline

Laos

BEELINE LAO

Latvia

Tele2
Bite
LMT Gsm

Liechtenstein

Swisscom
Orange

Lithuania

UAB Tele2
Bite Gsm
Omnitel

Luxembourg

POST
Tango
Orange

Malaysia

Maxis
Celcom
Digi Telecom

Malta

Go Mobile
Melita Mobile Ltd.
Vodafone Malta

Netherlands

Vodafone
T-Mobile NL
KPN Telecom
Tele2

New Zealand

Vodafone New Zealand Ltd

Norway

NetCom / Telia Sonera
Telenor

Poland

T-Mobile
Orange
Plus Gsm
P4

Portugal

Vodafone
TMN

Puerto Rico

AT&T
T-mobile

Romania

Cosmote
Vodafone
Orange Romania

Russia

MTS
BeeLine
MegaFon
Tele2

Slovakia

Telekom
Orange
Telefonica Slovakia, s.r.o

Slovenia

Mobitel
SI.Mobil
Tusmobil d.o.o

South Korea

KT
SK Telecom

Spain

Vodafone
Orange
Telefonica Movistar
Xfera

Sweden

Telenor Sverige
Hi3G Access AB
Tele2 Sweden
TeliaSonera Mobile Networks

Switzerland

Swisscom, Swissom FL
Sunrise
Orange / Salt

Thailand

Real Future
DTAC

Ukraine

Kyivstar
MTS

United Kingdom

O2 UK
Hutchison 3G
EE (T-Mobile UK)
EE (Orange)
Vodafone

USA

AT&T
T-Mobile

Egységesen 3 EUR/hó díj fizetendő (egész évet előre fizetve 36 EUR éves díjként). Két ingyenes értesítést kap a két hónapig tartó ingyenes GSM szolgáltatási díj lejárta előtt. Amikor a GSM szolgáltatás lejár, feltöltheti fiókját a Monimoto alkalmazásból.

Jelenleg a fizetési funkciók még nem működnek alkalmazásunkban, így még két hónap után is ingyenes. Miután elérhetővé válik az applikáción keresztül történő előfizetés, tájékoztatjuk az összes felhasználót értesítésekkel. Ez valószínűleg 2018 második negyedévében lesz.

Igen!

De vegye figyelembe az alapértelmezett SIM-kártya előnyeit:

 • SIM-kártyánk alapértelmezés szerint lehetővé teszi a barangolás funkciót, így az Európai Unióban és néhány más európai országban is működni fog. Speciális tervünk van későbbre az USA-val kapcsolatban.
 • További információ az érintett országokról itt található. A SIM-kártya minden országban legalább két GSM-szolgáltatóval működik (egyes országokban hat üzemeltetővel is). Ez garantálja a folyamatos GSM hálózat lefedettséget az adott országban.
 • SIM-kártyánk előfizetéséről időben értesítést küldünk, más kártyákkal nem tudjuk ezt megtenni.
 • A MONIMOTO SIM-kártyánk APN beállításai rendezve vannak. Más kártyáknál párosításkor kérhetik, hogy adja meg az ahhoz tartozó APN részleteit, amiben a különböző szolgáltatók felkeresésekor segítséget kérhet, hiszen az adott kártyához tartozó fizetési módot is ki kel választani.

Igen. Az alapértelmezett SIM-kártya csak Európában működik, de az alapértelmezett kártyát helyi SIM-kártyával bárhol kicserélheti és korlátozás nélkül használhatja az eszközt.

Harmadik fél SIM-kártyáihoz be kell írnia az APN-t. Kérdezze meg helyi szolgáltatóját.

FONTOS: Az Európában értékesített készülékek más hálózattal működnek, így nem működnek az USA-ban és néhány más régiókban. Ha olyan régióba utazik ahol nem biztos abban, hogy a MONIMOTO működése nem korlátozott, kérjük ellenőriztesse velünk.

Nem tudjuk miért kellene…

A Monimoto SIM-kártya csak a Monimoto készülékben használható, ezért automatikusan blokkolódik, ha megpróbálja regisztrálni egy okostelefonról. Ha ez megtörtént, kapcsolatba kell lépnie velünk, hogy feloldhassuk. Felhívjuk figyelmét, hogy a felszabadítási eljárásnak díja van!

Amennyiben a szám változott, de a telefon ugyanaz, ezt kell tennie:

 1. A telefon beállítás menüjében törölje a Monimoto készüléket a telefonról.

 1. Ezután a „Delete My Account (Saját fiók törlése) menüpontból törölje a számot a Monimoto szerverről.

 1. Most keresse meg a Monimoto telepítő varázslóját és tanítsa az új telefonszámhoz, mint az első telepítéskor.

Load More

Elemek

Nem, mivel nem tölthető lítium elemek! Töltésük szigorúan tilos mivel tűz- és robbanásveszélyes lehet.

Monimoto központ

Riasztási módban meríti leggyorsabban az elemeket. Ezt szem előtt tartva fontos a minél kevesebb vakriasztás. Például ne felejtsük el magunknál tartani a MoniMoto kulcsot. Új elemek energiája kb. 500 riasztási ciklusra elég.

 

Monimoto kulcs

A kulcsban lévő elemet bármilyen mozgás- vagy rezgésérzékelés meríti. A legalacsonyabb energiafogyasztást az jelenti ha a kulcs a Monimoto központhoz közel van, miközben a motorkerékpárral közlekedünk. Azt viszont nem javasoljuk, hogy a kulcs a motoron maradjon miután leszálltunk róla, mert a motorkerékpár úgy nem lesz védett.

Ha egy Monimoto elemeinek töltöttségi szintje 20% alá esik, arról értesítést kapunk. Egy másik értesítés akkor érkezik, amikor az elemek töltöttségi szintje eléri a 10%-os küszöbértéket. Ne várjunk addig, amíg teljesen lemerülnek,  cseréljük ki az első vagy második értesítés után.

Az elemek töltöttségi szintjének legegyszerűbb ellenőrzési módja a telefonos alkalmazáson keresztül történik a beállítások fülön.

Az is az elemek alacsony töltöttségére utal, ha az eszközön lévő piros led másodpercenként hosszan villan fel.

Riasztás üzemmódban az elemek gyorsabban merülnek, attól is függően, hogy a Monimoto folyamatos mozgásban van-e vagy sem (az elemek gyorsabban merülnek ha a készülék mozgásban van), de mindenképpen több nap a lemerülés ideje. Új elemek energiája kb. 500 riasztási ciklusra elég.

A Monimoto két CR123A lítium elemről működik. Miután az akkumulátor töltöttségi szintje eléri a kritikus szintet (értesítést kapunk róla), egyszerűen húzzuk szét a házat, távolítsuk el a régieket és helyezzük be az újakat.

FONTOS, hogy ne használjunk újratölthető akkumulátorokat! Különböző elektromos paraméterekkel rendelkeznek, így nem garantálható, hogy a Monimoto megfelelően fog működni és megfelelő lesz az akkumulátorteljesítmény.

Szintén ne használjunk együtt új és régi elemeket, mert úgy a telefonos alkalmazás is hamis töltöttségi szintet fog jelezni.

Load More

Letöltés

Ha ellenőrizni szeretné a készülék firmware verzióját, lépjen be a “Beállítások” menübe, csatlakoztassa a készüléket és keresse meg a képernyő alján található FW-vel kezdődő verziószámot.

1. firmware LETÖLTÉS

2. Távolítsa el a MONIMOTO-t a gépjárműből.

3. Távolítson el minden elemet a készülékből.

4. Várjon 3 percet.

5. Csatlakoztassa a MONIMOTO-t Windows-os számítógéphez a micro USB kábellel. A gyenge vörös fény azt jelzi, hogy a MONIMOTO belépett a rendszerindítási módba.

6. A CRP DISABLD nevű mappa automatikusan felugrik a benne lévő firmware.bin fájlból. Ha ez nem megy – nyissa meg a számítógépen és keresse meg a CRP DISABLD meghajtót. Néha egy percet kell várnia, amíg a Windows telepíti az USB illesztőprogramokat. Esetleg húzza ki a csatlakozót, majd csatlakoztassa újra az USB kábelt.

7. Törölje a meghajtóban található firmware.bin fájlt.

8. Másolja az új firmware fájlt (nem szükséges átnevezni) és illessze be ugyanabba a CRP DISABLD mappába.

9. Húzza ki a Micro USB kábelt a MONIMOTO-ból.

10.Helyezze vissza az elemeket a helyükre.

11. A LED villogni kezd egy következő minta szerint: 1 hosszú villanás, többszörös rövid villogás ~ 25 másodpercig, majd ismét 1 hosszú villanás.

Load More